1

Tara este denumita dupa capitala aztecilor.

2

verde inseamna: speranta

alb inseamna: unitate

rosu inseamna: sangele erourilor

Stema are la baza o legenda azteca. Legenda povesteste ca in vremuri stravechi poporul pe atunci nomad al aztecilor cauta un semn care sa le arate unde sa ramana si sa isi construiasca o capitala.

Zeul  Huitzilopochtli le-a spus sa gaseasca un vultur care sa stea pe un cactus si sa inghita un sarpe, acesta era semnul pe care hotarase sa il dea poporului aztec. Dupa doua sute de ani de ratacire au gasit in sfarsit semnul promis.

Legenda cu vulturul care devoreaza un sarpe se gaseste si pe verso-ul Peso-ului mexican.

3

Limbi vorbite in Mexic

 

Spaniola (castiliana ) precum si alte 63 de limbi indigene.

E intersant de amintit urmatoarea impartire cu privire la numarul de persoane care vorbesc aceste limbi

Nahuatl:      (ca. 1,6 milioane)

Maya: sub 100 de oameni

Kilewa: intre 10 si 50 oameni.

Cateva cuvinte despre istoria tarii

Se spune ca Mexicul a fost descoperit in anul 1517. Curios, cum se poate descoperi o tara? Imaginati-va ca vin niste straini in România si ne descopera aici…..Apoi ei scriu in cartile lor de istorie ca Romania a fost descoperita in anul x. E arogant, nu?

Canibalismul ritual era un obicei frecvent si aztecii au fost foarte surprinsi cand spaniolii au refuzat sa manânce carnea de om care le-a fost oferita in semn de deosebit respect. Ei au considerat acest refuz ca fiind o jignire la adresa bunurilor lor obiceiuri si a religiei lor precum si la adresa celui mai important zeu al lor, Huitzilopochtli, zeul razboiului.

Aztecii duceau asa numitele „razboaie ale florilor“ Acestea serveau doar pentru a prinde noi prizonieri care sa le serveasca pentru urmatoarele ritualuri cu jertfe omenesti
4

Prizonierilor li se scoteau inimile iar apoi cadavrul era aruncat de pe scari .

In orice caz, Herman Cortez a preluat teritoriile acelea in stapanire spaniola dupa ce a facut sa cada conducerea locala. Abia 300 de ani mai tarziu, in 1821, Mexicul reuseste sa isi recapete independenta.

Dupa doi ani isi va pierde o parte din teritoriu, aici se formeaza

Guatemala, El Salvador, Nicaragua, Costa Rica si Honduras.

Apoi SUA s-au oferit sa cumpere de la restul Mexicului teritoriul din jurul Texasului si al Californiei.Insa Mexicul nu a vrut s ail dea. Hmmmm. Ghiciti ce s-a intamplat mai departe?

Razboi, bineinteles…Si asa a pierdut Mexicul nu doar Texasul si California ci si  New Mexico, Nevada, Colorado und Arizona.

Apoi au mai venit si francezii si au ocupat Mexicul. Dupa ce au scapat in sfarsit si de francezi au avut cativa ani o dictatura.

Azi tara e mai stabila. Cel putin ceva mai stabila….

Bautura nationala: Tequila

 

(Mexicul are cel mai mare consum de Coca Cola pe cap de locuitor. De fapt bautura nationala ar trebui sa fie Coca Cola

Bautura poarta numele orasului cu acelasi nume de pe coasta Mexicului

5

Substanta principala continuta in bautura este Agave.

Partea din interior al fructului de agave, inima sau Piña se inabuse in cuptor intre 60 si 85 de grade intre 24 si 36 de ore.

In restaurante Tequilla se serveste de obicei impreuna cu un pahar de suc de lamâie verde si cu un pahar de Sangrita. Ghiciti de ce!

6

Bucataria mexicana

 

Ea este un conglomerat de influente incepand cu bucataria mayasa, azteca si spaniola având insa si influente franceze, din Caraibe si arabe.

Mexicul este tara de obarsie a unor plante care ulterior s-au raspandit in intreaga lume: avocado, arachidele, rosiile, ardeiul iute, porumbul, cacaoa si vanilia.

 

In limba azteca, se folosea pentru o bautura denumirea de „xocoatl", denumire compusa din  xococ (= amar) si atl (= apa) . Denumirea xocoatl a devenit la noi cuvantul „ciocolata“.

 

„Guacamole“ este o crema mexicana de Avocado care provine de la cuvantul  Nahuatl  ahuacamolli, care inseamna tradus „supa de avocado“ sau „sos de avocado“. Astazi se foloseste ca si dip.

7

Pentru multi mexicani Tortilla este un semn al identitatii lor nationale.

tortillas

Mole este numele pentru diverse sosuri si mancaruri bazate pe acest sos. Cuvantul „mole“ provine de la cuvantul „mulli“ care in limba indigenilor, Nahuatl, inseamna sos, mixtura, amestec si contine intre  35 – 75 (!) de ingredient diferite, printre care: ardei iute, condiment, nuci si ciocolata fara zahar.

O mancare cunoscuta este Mole Poblano, la care sosul se prepara si se serveste cu curcan

Distribuie pe: