1

Drapelul

2

Culoarea predominanta a drapelului chinez este rosul comunist. In acelasi timp ea este si culoarea chinezilor “HAN”. In plus aceasta culoare este considerata de catre chinezi ca fiind aducatoare de noroc.

In coltul de stanga sus se gaseste o seta mare, galbena, cu cinci colturi care este inconjurata de un arc de alte patru stelute mai mici.

Steaua cea mara simbolizeaza conducerea Partidului Comunist iar stelutele mici reprezinta cele patru clase sociale:

1. Muncitorii

2. Taranii

  1. Micii cetateni
  2. Militarii chinezi

In plus, cifra cinci are si o semnificatie traditionala: se vorbeste despre cinci conducatori, cinci culori, cinci elemente, cinci virtuti, cinci sortimente si, din punct de vedere istoric de cinci parti ale Chinei: China propriu-zisa,  Manciuria, Mongolia, Xinjiang si Tibet.

 

 

 

Cultura chineza

Numele uzual folosit la noi, China, provine de la dinastia

Qin (246-207 inainte de Chr.).  dar cultura chineza exista deja de circa 5000 de ani.

3

Terase cu plantatii  de orez in Yunnan

4

Oraseni si locuitori de la tara

De multi ani se discuta in politica despre modul de inregistrare al locuitorilor din China(Hukou).

Conform acestui sistem i se atribuie fiecarei persoane atributul de “locuitor de la oras” respectiv “locuitor de la tara”. Un “locuitor de la tara” nu are voie sa se stabileasca la oras decat daca are aici un drept de sedere pentru oras. Chiar si daca primeste acest drept de sedere ramane totusi un “locuitor de la tara “ si isi pastreaza acest atribut chiar daca deja locuieste si lucreaza de mai multi ani la oras. Multe  avantaje sociale, in special in ceea ce priveste ingrijirea medicala, ajutorul social sau permisiunea sa isi aduca familia la el sunt atribuite insa doar „orasenilor“ si nu „locuitorilor de la tara“.

Astfel, „locuitorii de la tara“ care traiesc in orase si cei care traiesc in sate nu au aceleasi drepturi si avantaje ca si orasenii si sunt cetateni „de clasa a doua“.

REGIUNI CULINARE IN CHINA

5In China laptele se foloseste foarte rar deoarece multi dintre locuitori sufera de intoleranta la lactoza.

 

 

Multi turisti nu inteleg folosirea de serpi si insecte in bucatarie. Acestea sunt considerate chiar a fi delicatese.

 

Urarea  „chin“, inseamna in traducere „usuca paharul“.

Ceaiul in China

6

Musafirii sunt  serviti intotdeauna in semn de apreciere, cu ceai. Acest gest exista in familii si in ziua de astazi. Generatia tanara serveste pe cei mai in varsta cu ceai pentru a le arata respectul. Pe vremuri, un rol esential in alegerea viitoarelor nurori era capacitatea acestora sa faca un ceai bun.

Ceaiul joaca un rol important si in multe obiceiuri, ca dar simbolic, mai ales la nunti si logodne. Darurile de logodna ale chinezilor “HAN” se numesc pana in ziua de astazi “Daruri de ceai” iar persoanele care aranjeaza casatoriile se numesc pana in ziua de astazi “purtatori ai cutiutelor de ceai”.

ARTA PREPARARII CEAIULUI

Expertii diferentiaza  trei scoli istorice ale artei ceaiului:

 

In faza „Tang“, ceaiul era fiert impreuna cu apa, pana ce apa se colora in culoarea dorita, se folosea in acest caz ceai sub forma de pulbere. Deoarece acestui ceai I se adauga si putina sare, aceasta metoda se numeste si “scoala a ceaiului pulbere sarat”.

 

In timpul dinastiei Song s-a dezvoltat arta ceaiului, pulberea de ceai era de acum acoperita cu apa fierbinte si batuta cu o maturica de bambus pana se facea spuma.

Arta maestrilor care faceau acest ceai consta in faptul ca spuma trebuia sa persiste cat mai mult deasupra ceaiului. Aceasta metoda se numeste “scoala jadului inspumat“.

 

In faza Ming s-au folosit in sfarsit frunze intregi de ceai, aceasta perioada se numeste „scoala frunzelor parfumate“.