Drapelul Greciei

1

Drapelul vrea sa reprezinte „Intelepciunea lui Dumnezeu, liberatatea si tara“ Albastrul simbolizeaza marea si cerul, albul este imaculata lupta pentru independenta. Crucea reprezinta traditia crestina a Greciei. Cele noua dungi simbolizeaza cele noua silabe ale formularii din Razboiul de independenta din Grecia: Ε-λευ-θε-ρί ή Θά-να-τος (E-lef-the-rí-a i thá-na-tos, adica libertate sau moarte).

O alta Explicatie ar fi faptul ca in greceste cuvantul „libertate” - „Ελευθερία“ are 9 litere.

2

Unele date remarcabile:

 

Grecia consta dintr-o parte continentala si 3054 insule,

77,9% din teritoriul Grecei consta din munti,

0,1% din populatia Greciei sunt romani „Meglen“ ( care au migrat probabil in secolul al 14-lea din Valahia in Grecia.

28. octombrie este ziua nationala. Se si numeste ziua nu-ului.

Denumirea provine din „nu“-ul pe care generalul  Generalul Metaxa l-a spus in cel de-al doilea razboi mondial atunci cand italienii au cerut capitularea Greciei (1940).

Mitologia

Mitologia Greciei este foarte variata. Multi dintre eroi sunt cunoscuti si astazi.  Probabil ca toata lumea cunoaste povestea lui Prometeu, cel care a adus oamenilor focul, pentru aceasta fiind pedepsit si legat de una dintre stancile din muntii Caucaz.  Si, deoarece era nemuritor, a trebuit sa ramana acolo pentru vesnicie. Un vulture pe nume Ethon, manca in fiecare zi o bucata din ficatul lui. Pana cand, un alt erou, Heracles a ucis vulturul.

3

Ce s-a intamplat inainte?

Prometeu i-a format pe oameni din lut si le-a devenit dascal. Cand Zeii i-au vazut pe oameni, le-au cerut jertfe. Printr-o inselatorie Zeus a ajuns sa se supere pe oameni si pe Prometeu. Intai le-a luat oamenilor focul. Dar Prometeu a aprins o ramurica de fincin de la carul zeului soare Helios si astfel a adus focul inapoi pe pamant. Zeus s-a infuriate si mai tare si a trimis-o pe Pandora pe pamant. Ei i-a dat o cutie in care diferiti zei pusesera fiecare cate un dar aducator de nenorociri. Cand Pandora a deschis cutia si-a luat zborul de acolo  tot raul. Cand Pandora a inchis  cutia a  ramas inauntru doar speranta. Prometeu a fost pedepsit si legat de o stanca. Restul legendei il cunoasteti deja.

Va rugam sa nu ne aduceti foc in aceasta cladire! Locul lui Prometeu de pe stanca din Caucaz este iar liber!

Ce sa va mai povestesc despre Prometeu?

A, da, numele Prometeu inseamna “Cel care gandeste inainte”.  Iar Pandora provine de la pandoron si inseamna “cea care daruieste”.

Manastirile Meteora

 

 

Meteora vine de la meteorizo (gr. “cele care plutesc in aer” ).

Aici sunt  24 de manastiri.

In sase dintre ele mai traiesc calugari.

In celalalte nu se mai poate locui.

4

O reteta: Halva

 

 

Halvaua este un desert care provine de fapt din India.

 

Numele provine din limba araba si inseamna „dulce“.

 

In Grecia este cel mai iubit desert.

5

Se adauga grisul, si, amestecand mereu se lasa sa se umfle la temperatura potrivita.

Se adauga apoi migdale taiate in bucatele destul de mari si scortisoara.

Se pune totul intr-o forma de copt si se lasa sa se odihneasca 15 minute. La sfarsit se da totul la cuptor si se lasa inca 15 minute sa coaca la temperature de 200°.