Insulele Caraibe

Regiunea Caraibelor se afla in partea de vest a Oceanului Atlantic. Este formata din Marea Caraibe si de insulele apartinand ei. Se mai numesc si insulele Indiei de Vest deoarece Columbus credea ca a navigat spre India. Acestei grupe de Insule ii apartin Bahamas si Insulele Antile.

1

Cuvantul „Caraibe“ provine de la numele bastinasilor din aceste tinuturi ( caribi).  Probabil ca si cuvantul „canibalism“ provine de la aceeasi radacina. Din cuvantul “caribali” a aparut, cu timpul, cuvantul “canibali”.

Numele „Antile“ provine probabil din numele insulei mitologice , azi disparute, “Antilia” (insula celor sapte orase). Legenda povesteste ca în secolul al XV-lea sapte episcope au parasit Portugalia pentru a pune bazele a sapte orase pe aceasta insula.Pentru prima oara numele insulei Antilia este pomenit in anul 1424. Ea este reprezentata in mod clar si pe o harta a lumii din anul 1508.

Ca dovezi ca aceasta insula a existat cu adevarat stau urmatoarele:

  • Varfuri muntoase ale unor munti subacvatici care ajung pana aproape de nivelul marii,
  • Izvoare de apa dulce pe fundul marii care sunt folosite de catre pescari,pentru aceasta ajutandu-se de niste galeti sofisticate.
  • In 1892 mai multi navigatori dau informatii despre aceasta grupa insulara. Dupa aceasta data insa nu au mai fost vazute aceste insule niciodata.

Conform unei alte teorii, numele ar proveni din prefixul latin ante si ilium (= insulele din fata) .

2

Dupa cucerirea acestor insule si colonizarea Americii de catre spanioli si portughezi a aparut, mai ales in Insulele Caraibe o forma speciala de piraterie, care influenteaza si in ziua de astazi imaginea piratilor din filme si beletristica.

 

Bucataria din Insulele Caraibe

In bucataria Caraibelor se oglindeste istoria acestei regiunicca. Incepand cu anul 1500. Aici se amesteca influentele indiene si cele ale puterilor coloniale europene precum si cele ale sclavilor africani.

 

Pestele joaca, data fiind apropierea marii, un rol important. Marea varietate de ardei iuti autohtoni (Chilli) ( de exemplu soiul „Habanero“- care este extreme de iute), da mâncarurilor din Caraibe o iuteala fierbinte. Ardeiul iute se foloseste frecvent si impreuna cu sosuri din piper.

 

Bauturi din Caraibe

 

Cuba Libre

 

Numele provine din faptul ca dupa sfarsitul razboiului spano- american, soldatii americani toastau cu un amestec de limonada, rom si suc de lamaie verde in cinstea „Eliberarii“ Cubei. (Viva Cuba libre, pe româna „Traiasca Cuba libera“), ceea ce insa in realitate insemna trecerea Cubei de la stapanirea spaniola la cea a SUA. Din acest motiv, aceasta bautura era denumita de multi cubanezi aflati in exil si   Mentirita (pe spaniola  „mica minciuna“) .

Pina Colada

(span. = ananas dat prin sita)

Piña Colada se face de obicei din rom alb din Caraibe, crema de nuca de cocos, suc de ananas si gheata macinata in mixerul electric. Adesea se mai adauga si frisca.

3

Dayquiri

 

Daiquiri este un Cocktail tropical, cu continut alcoolic, pe baza de rom. El a fost denumit dupa colonia cubaneza Daiquirí .

4

Reteta originala din 1898 a acestei bauturi cuprinde:

4,5 cl rom alb cubanez,

2,0 cl suc de lamaie verde si

0,5 cl sirop de trestie de zahar.

 

Daiquiry s-a raspandit in Statele Unite ale Americii dupa invazia lor in Cuba in urma razboiului spano-american.

5

Mojito

6

Mojito a fost „descoperit“ intre anii 1910 si 1920 in Cuba, unde deja Ernest Hemmingway il consuma in cele doua baruri ale sale preferate La Bodeguita del Medio si El Floridita. Cuvântul Mojito este probabil un diminutiv al cuvântului mojo, un sos tipic cubanez care contine printre altele si lamiae verde.

Reteta si modul de preparare:

circa 5 cl rom (de ex. Havana Club 3 Anos)

1-2 ramurele de menta proaspata

Cuburi de gheata

2 cl suc de lamaie verde

1-3 lingurite de zahar brun sau zahar din trestie de zahar
8 cl apa minerala