Laponia este partea Scandinaviei care se gaseste la nordul Cercului Polar (vezi linia rosie de sus). O parte din ea apartine Rusiei.

1

Densitatea populatiei este de 4 locuitori pe km patrat.

 

Zapada apare daca in nori picaturi fine de apa foarte rece cristalizeaza in jurul unor particule de cristalizare ( de exemplu particule fine de praf) si ingheata acolo. Acest proces se poate insa produce doar la temperaturi foarte mici, de sub -12 Grade. Cristalele astfel aparute au la inceut mai putin de 0,1mm marime si cad in jos datorita maririi greutatii lor. Prin diferenta de presiune intre gheata si apa rece ele incep sa creasca si sa formeze binecunoscutele forme hexagonale. Datorita structurii special a molecule de apa, se formeaza doar unghiuri care au exact 60° respectiv120

 

Diferitele forme ale cristalelor dde zapada sunt date de temperature la care se formeaza: la temperature mai joase se formeaza placaje sau prisme,

2

la temperaturi mai inalte se formeaza stelute cu sase colturi

3

Se pot insa forma si forme combinate.

Culoarea alba a zapezii se explica prin faptul ca zapada este formata din cristale de gheata.  Fiecare dintre aceste cristale este, precum gheata, transparent, lumina provenita din toate lungimile de unda vizibile este reflectata si dispersata pe suprafata dintre aceste cristale si aerul din jurul lor. Daca sunt sufficient de multe cristale care au o pozitie intamplatoare unele fata de celelalte, se produce o reflectare difuza si atunci zapada pare alba. Un efect asemanator se poate observa si in cazul sarii.

 

Diametrul mediu al unui fulg de zapada este de cca. cinci milimetri la o greutate de 0,004 grame. Cu cat este mai ridicata temperatura, cu atat mai mari devin fulgii de zapada deoarece cristalele se topesc si se lipesc intre ele. In Carte Recordurilor este precizat faptul ca cel mai mare fulg de zapada vazut pana acuma avea un diametru de 38 de cm.

Pentru a construi un Iglu stabil e nevoie de blocuri de gheatl care sunt taiate cu ajutorul unui cutit de zapada. Blocurile trebuie sa aiba o inaltime de circa 40 de cm, o latime de 60 de cm si o grosime de ca. 50 cm si in plus sa fie taiate oblic astfel incat inelele blocurilor de zapada sa se ingusteze in sus si sa formeze o cupola. Pentru aceasta insa nu se poate folosi decat un anumit tip de zapada. Blocurile se aseaza unul dupa celalalt intr-o spirala care se ingusteaza in sus si se taie la dimensiuni potrivite cu ajutorul cutitului de zapada. La sfarsit se monteaza ferestrele facute din placi transparente de gheata.
4

Distribuie pe: