DRAPELUL

1

rosu reprezinta natiunea,

albul reprezinta religia si

albastrul reprezinta monarhia

Capitala este Bangkok, ceea ce inseamna „orasul ingerilor“

2

Asa arata locuinta unei familii instarite in Tailanda centrala.

Tailanda este cunoscuta si prin filmul “Podul peste raul Kwai“ care a primit in anul 1958 mai multe premii Oscar. Printre altele, pentru cea mai buna muzica. Marsul raului  Kwai a devenit un hit international.

Bucataria tailandeza

 

La inceput, bucataria tailandeza era dominata de apa. Pe masa se gaseau mai ales animale si plante acvatice.

 

Schimbarile au intervenit prin influentele chineze si japoneze, dar si, incepand din secolul al XVII-lea prin influentele europene. Asa de exemplu, ardeiul iute, numit Chili a fost introdus in Tailanda de catre misionarii portughezi.

Alimentul de baza este orezul.

Tailandezii folosesc pentru mancare expresia “ sa mancam orez”, indifferent despre ce mancare este vorba.

Cuvantul englez „rice „ provine din cuvantul latin  risum care si el provine din cuvantul latin  oriza. Acesta provine din greaca veche, din cuvantul  óryza. Pe olandeza se numeste rijst, pe engleza rice, pe suedeza ris, pe islandeza hrísgrjón, pe franceza riz, pe spaniola arroz, pe italiana riso sip e romana orez.

3

Bucataria tailandeza se imparte in patru budcatarii regionale care se deosebesc mai mult sau mai putin intre ele si care au specialitati tipice. Bangkok, capitala, are si din punctul acesta de vedere o pozitie aparte.

 

 

Tailanda de nord

Nordul tarii se invecineaza cu Myanmar si Laos, de aceea specialitatea  Aharn Phak Nuea este influentata de bucatariile acestor tari:

4

Aharn Phak Nuea

Tailanda centrala

Asa cum dialectul Tailandei centrale a devenit limba tailandeza standard in scoli si in birouri, asa si Aharn-Phak-Klang, deci bucataria Teilandei centrale, este considerata drept bucataria tailandeza clasica. Caracteristica ei sunt specialitati cu lapte de cocos si multe condimente, cunoscute sub numele de Curry.

Tailanda de nordest

Bucataria din nordest are influente din  Laos si Kambodgia. Cunoscute sunt specialitatile: Kai Yang, Som Tam si Khao-Niao. Un condiment indragit este pestele fermentat,  Pla Raa.

Cunoscuta este si o salata speciala facuta din carne de porc, pasara sau peste tocata, condimentata cu suc de lamai verzi, sos de peste, ardei iute si menta proaspata precum si Khao-Khua-Pon (orez nefiert, prajit si maruntit)

 

Tailanda de sud

In provinciile din sud se simte influenta Malaesiei. Aici exista multi musulmani si chinezi astfel incat se amesteca mai multe stiluri culinare. Asa este de exemplu Khanom Chiin Nam Ya.

 

Obiceiuri la masa

In trecut mancarea tailandeza se manca cu mana, acest obicei s-a pastrat in anumite regiuni si pentru anumite feluri de mancare pana in ziua de azi. La inceputul secolului al XIX-lea, regele Mongkut , fiind influentat de multele sale sederi in strainatate, a introdus la curte obiceiul de a manca cu lingura si  cu furculita. Acest obicei s-a raspandit repede in restaurantele din Bangkok si nu a durat mult pana a fost acceptat in toata tara. Furculita este folosita pentru a impinge pe lingura mancarea care este deja taiata de catre bucatar in bucatele mici care incap in gura. Majoritatea tailandezilor considera ca nu este frumos sa bagi furculita in gura, exceptie facand doar furculitele mici pentru servirea fructelor.

 

Nu strica sa stim

Sa fiti foarte atenti sa nu  atingeti in Tailanda niciodata capul unei alte persoane, nici macar capul unui copil sau al unei statui a lui Budda. Deoarece capul este considerat a fi lacasul sufletului. Daca totusi l-am atins din greseala trebuie sa ne cerem scuze pentru aceasta ( destul de dificil de realizat in cazul statuii).

Distribuie pe: