Numele India vine din sanscrita (sindhu,  inseamna fluviu)

In afara de limbile  hindi si engleza mai exista alte 21 de limbi oficiale. In total, in India se vorbesc peste 100 de limbi diferite.

st

Congresul national indian (INC) a abordat in mod neoficial in anul 1921un drapel in culorile alb-verde-rosu.

Rosul simboliza la origine hinduismul, verdele islamul si albul alte minoritati. In centru se afla un fus de tors, symbol al dorintei de libertate.

 

In anul 1931 Congresul a recunoscut in mod oficial alt drapel, de data aceasta de culoarea sofranului – alb –verde, de data aceasta fara simboluri religioase. Explicatia care a urmat a fost ca galbenul reprezinta curajul, albul adevarul si pacea si verdele credinta, bunastarea si fidelitatea.

In 1947 fusul a fost inlocuit cu o roata (roata legii) .

Mitologia

Mitologia indiana poate fi urmarita pana in anii 1200 inainte de Christos si se bazeaza in cea mai mare parte pe credintele hinduse. Indienii cred in reincarnarea permanenta. Zeii lor se manifesta sub forma de incarnari sau avatari care apara ordinea cosmica. Cei mai importanti zei formeaza o treime: Brahma este creatorul,  Vishnu este cel care pastreaza si Shiva este cel care transforma si distruge.

Ganesha, zeul cu cap de elefant, este fiul lui Shiva si al lui Parvati si este zeul cel mai indragit. Fiecare credincios hindus incepe rugaciunile co o rugaciune adresata lui.

bUn simbol important in India este floarea de lotus. Ca symbol de apa ea reprezinta inceputurile vietii si curatenia. Inflorirea lotusului simbolizeaza deschiderea spirituala prin lumina divina. Diverse stadii ale deschiderii florii reprezinta evolutia

f

O reteta: Lassi

Lassi se face din apa sau lapte care se amesteca cu iaurt intr-o proportie de 1:1 sau si 1:2, se consuma dulce, cu zahar si sofran, suc de fructe sau fructe pasate. Se prepara insa si condimentat si sarat, sub numele de Namkin-Lassi . In Turcia este cunoscut sub numele de Ayran.

Aproape fiecare  tara din Asia are reteta ei proprie de Lassi.  Asa de exemplu  se  adauga amestecului de (Mango)/iaurt /apa  cel mai frecvent seminte de plori de palmier, apa de trandafiri, cardamon, cumin sau chiar si zahar si otet. Lassi-ul facut in Romania se deosebeste de cel Asiatic la gust deoarece laptele folosit provine de la alte rase de vaci.

p

O bautura deosebita o reprezinta asa numitul Bhang-Lassi, el contine frunze sau flori uscate de canabis si este adesea consumat la sarbatorile indiene, de exemplu la  Shivaratri, o sarbatoare dedicata lui  Shiva.

 

 

O specialitate indiana:

Garam masala

Garam masala (condiment fierbinte) este un amestec de condimente, de cele mai multe ori macinate, care se folosesc in bucataria indiana  la prepararea de Curry.

Amestecul traditional contine condiment care, conform traditiei ayurvedice, incalzesc corpul. Printre acestea se numara, printre altele, cardamonul negru, scortisoara, cuisoarele, piperul negru si cuminul. Aceste condiment, nemacinate, se prajesc fara ulei intr-o tigaie astfel incat sa se elibereze uleiurile eterice si gustul lor, apoi, dupa racier sunt macinate. Amestecul tine, in vase bine inchise, cateva luni. De cele mai multe ori se foloseste in combinatie cu mancaruri pe baza de carne.

Si inca o specialitate indiana: Masala Chai (ceai)

6 cesti apa, 3 cesti lapte, 6 buc. cardamom, 4 buc. cuisoare, 2 boabe de  piper negru, 1 lingura seminte de fenicul, 1 lingurita anason, ½ lingurita ghimbir proaspat, 1 betisor de  scortisoara, 2 lingurite de ceai negru (Assam)

Preparare
Cardamonul (doar semintele din interiorul capsulei), cuisoarele, feniculul, anasonul, scortisoara, ghimbirul si piperul se toaca marunt sau se zdrobesc, se pun intr-o oala peste care se toarna apa. Se adduce la temperature de fierbere si se lasa sa fiarba cateva minute. Se adauga laptele si se fierbe in continuare cateva minute. La sfarsit se adauga si ceaiul negru si se lasa sat raga 3-5 minute, fara sa se mai fiarba. Acum este gata ceaiul Masala! Se trece prin sita si se serveste fierbinte dupa ce s-a indulcit dupa gust cu zahar sau cu miere.