Drapelul

st

Verdele inseamna „ la pianura“ (campie), cu sensul de natura si priveliste

Albul reprezinta ghetarii din Muntii Alpi

Rosul simbolizeaza sangele varsat pentru unificarea Italiei

Italia are una dintre cele mai ridicate medii de viata din lume. In anul 2005 media de viata era de 80,4 ani.

Uneori aceasta medie de viata se explica prin alimentatia “mediteraneana” bazata pe mult peste, ulei de masline si legume.

 

 

 

 

Populatia

51de milioane de italieni sunt catolici. Pe locul doi se gasesc ortodocsii, 1,2 milioane, numarul lor a crescut simtitor datorita românilor care s-au stabilit in aceasta tara.

In Italia traiesc multi emigranti

t1

Printre altii traiesc aici si ca. 120.000 de romi, dintre care  70.000 sunt cetateni italieni.

 

Citandu-l pe  Forbes (2010), fabricantul de dulciuri Michele Ferrero este cel mai bogat italian având o avere de  17 miliarde de dolari.

Roma

Legenda spune ca Roma a fost fundata in 21. aprilie 753 i.de Chr. De catre Romulus . Romulus si  Remus erau, spune legenda, copiii zeului Marte si ai vestalei Rhea Silvia.

Etimologia cuvantului  Roma nu este clarificata. Inca din Antichitate au existat mai multe teorii. Credibila este existenta unei legaturi cu radacina *rum-, „sân“, o eventuala aluzie la lupoaica din legenda, care i-ar fi crescut pe Romulus si pe Remus.

 

Roma este capitala Italiei unite începând din anul  1871 si este sediul Ordinului Cavalerilor Maltezi.

Coloseum

 

Latimea sa atinge 156 de metri, lungimea 188 de metri iar înaltimea 48 de metri. Si podeaua arenei era eliptica, cu o latime de 54 de m si o lungime de 86 m. Forma trebuia sa impiedice ca prizonierii condamnati la moarte sa incerce sa-si gaseasca protectie intr-un colt.

co

Coloseumul vazut din exterior noaptea

 

In urma initiativei mai multor Organizatii ale Drepturilor Omului incepand din anul 1999 Coloseumul a fost declarat Monument impotriva pedepsei capitale.

Intotdeauna cand se renunta la o pedeapsa la moarte sau cand unul dintre statele lumii renunta la pedeapsa cu moartea coloseumul este iluminat timp de 48 de ore in cele mai stralucitoare culori. Dupa calculele din ziua de astazi, capacitatea Coloseumului este de 50.000 de persoane.