Drapelul Statelor Unite ale Americii

 

este format in total din 13 dungi albe si rosii( 6 albe si 7 rosii) reprezentand cele 13 state care au stat la baza formarii lor precum si dintr-un dreptunghi albastru in coltul din stanga de sus. Fiecare dintre cele 50 de stele aflate in dreptunghiul albastu simbolizeaza cate un stat din federatia Statelor Unite.

st

Culorile rosu, alb si albastru provin din drapelul coloniilor engleze „Union Jack“.

stmic

 

Simbolistica lor in drapelul Statelor Unite este:

alb pentru puritate si nevinovatie (purity and innocence),

rosu pentru curaj si rezistenta (valor and hardiness) si

albastru pentru  vigilenta, perseverentta si dreptate (vigilance, perseverance, justice).

state

Pledge of Allegiance

 

Asanumitul Pledge of Allegiance este un juramant de credinta pentru natiune si drapelul Statelor Unite practicat frecvent in aceasta tara. De obicei el se depune  in plen si la unison cu ocazia unor evenimente publice. Acest juramant este  depus mai ales in cadrul scolilor publice, fiind o parte a ritualului de dimineata.

“I pledge allegiance to the flag of the United States of America, and to the republic for which it stands, one nation under God, indivisible, with liberty and justice for all.”[2]

„Jur credinta drapelului Statelor Unite ale Americii si republicii pe care acesta o reprezinta, o natiune sub Dumnezeu, indivizibila, cu libertate si dreptate pentru fiecare.“

 

In cadrul unui proces din anul 2002 de la curtea a noua de apel care este responsabila pentru vestul Statelor Unite, formularea „sub Dumnezeu“  under god au fost declarate anticonstitutionale deoarece prin ele se favorizeaza monoteismul. Nu este treaba statului sa faca propaganda pentru o anumita credinta.

In anul 2010 formulaarea a fost declarata din nou conform cu constitutia.

Cuvintele din  Pledge of Allegiance (Modificarile sunt trecute in scriere cursiva)

 

1892

 

„I pledge allegiance to my flag and the republic for which it stands: one nation indivisible with liberty and justice for all.“

 

1892 bis 1923

 

„I pledge allegiance to my flag and to the republic for which it stands: one nation indivisible with liberty and justice for all.“

 

1923 bis 1924

 

„I pledge allegiance to the flag of the United States and to the republic for which it stands: one nation indivisible with liberty and justice for all.“

 

1924 bis 1954

 

„I pledge allegiance to the flag of the United States of America, and to the republic for which it stands; one nation indivisible with liberty and justice for all.“

 

seit 1954

 

„I pledge allegiance to the flag of the United States of America, and to the republic for which it stands, one nation under God, indivisible, with liberty and justice for all.“

 

 

 

Nu este rau sa stim:

Aici este prima din totalul de 4 strofe ale imnului national al Statelor Unite:
1. O say, can you see,
By the dawn's early light,
What so proudly we hail'd
At the twilight's last gleaming?
Whose broad stripes and bright stars,
Through the perilous fight,
O'er the ramparts we watch'd,
Were so gallantly streaming?
And the rockets' red glare,
The bombs bursting in air,
Gave proof through the night
That our flag was still there.
O say, does that star-spangled
banner yet wave
O'er the land of the free
And the home of the brave?

1. O, spune, poți tu zări

În lumina timpurie a zorilor,

Ceea ce cu atâta mândrie salutăm noi

În ultima licărire a crepusculului

Ale cărui largi dungi și stele briliante,

În timpul periculoasei lupte,

Le vedeam deasupra meterezelor,

Atât de elegant fluturând?

Și strălucirea roșie a rachetelor,

Bombele explodând în aer,

Probând, de-a lungul nopții,

Că steagul nostru era încă acolo.

O, spune, drapelul cu dungi și stele

Tot mai flutură oare

Peste pământul celor liberi

Și peste casa celor viteji?

Articolul 36 din codul Statelor Unite, sectiunea 301: Comportamentul in timpul intonarii Imnului National:

1) Cand drapelul national e inaltat

a) toti cei prezanti, cu exceptia persoanelor in uniforma trebuie sa adopte pozitia de baza, sa se intoarca spre drapel si sa isi puna mana dreapta in dreptul inimii.

b) barbatii care nu poarta uniforma trebuie sa isi descopere cu mana dreapta capul si sa isi tina palariile in dreptul umarului stang astfel incat mana sa se afle in dreptul inimii.

c) persoanele imbracate in uniforma trebuie sa salute de la prima pana la ultima nota a imnului

 

2)Cand drapelul national nu e ridicat- toti cei prezenti trebuie sa se intoarca in directia muzicii si sa se comporte la fel ca si cum drapelul ar vedea drapelul.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Visul american (American Dream)

 

 

Pentru prima oara a aparut acest termen un anul 1931 in cartea istoricului american James Truslow Adams The Epic of America . Cu toate ca nu exista o definitie clara , se poate spune ca “Visul american“ inseamna ca fiecare are dreptul sa isi atinga scopurile personale si sa ajunga la bunastare materiala daca munceste suficient de mult pentru aceasta.

gl
Rezervatii de indieni
h

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1924 a fost anul in care indienii au primit drepturi cetatenesti. De atunci au si drept de vot.

Bucataria US Americana

 

 

 

O tara cu atatea natiuni….Poate avea o astfel de tara o bucatarie specifica?

Raspunsul este: da, poate! Bineinteles ca ne gandim intai la Hamburger si Hot Dog.

Hamburgerul a fost inventat probabil in apropierea orasului Hamburg, langa  Buffalo in statul american  New York.

 

Andrew F. Smith, istoric al culturii, scrie ca macelarii de nationalitate  germana erau cunoscuti in Statele Unite pentru ca aveau caini in forma de crenvusti, dackeli.  Acest lucru a favorizat anumite asocieri intre crenvustii germani si caini.  Karikaturistul Tad Dorgan ar fi desenat o caricatura cu un caine care latra intre doua felii de paine, cu denumirea de  „Hot Dog“.

 

Hot Dog si Hamburger sunt asa-numite  fast food.  Denumirea fast food a aparut pentru prima oara in anii 50 ai secolului trecut. Primele restaurante „fast food“ au existat deja in antichitate. Asa de exemplu a fost dezgropat in Pompei un magazin fast food.  Motivul existentei acestor restaurante era faptul ca pe acea vreme casele erau construite fara bucatarii.

Dar asta inca nu e totul. In Statele Unite este foarte raspandit asa numitul soul food (mancare pentru suflet). Acesta este cunoscut mai ales in statele din sud si a luat nastere dintr-o bucatarie a lipsurilor.

Initial, oamenii de culoare  din SUA trebuiau, in timpul existentei sclavagismului si imediat dupa aceea, sa se multumeasca cu alimente inferioare sau ieftine, sau cu cele care nu aveau intrebuintare in alta parte. Si asa au aparut de ex. spareribs.